Idrætsskader

Home / Om os / Idrætsskader

Idrætsskader kan generelt opdeles i 2 grupper:

-Akutte skader

-Overbelastnings skader


Akutte idrætsskader
er den type skader, der opstår pludseligt. Det skyldes typisk, at man træder forkert, falder eller støder sammen med en anden deltager. En sådan skade kan variere meget i sværhedsgrad fra en let forstuvning til svære ledbånds skader, overrevne muskelfibre og sener eller knoglebrud. Akutte skader skal behandles med det samme efter RCIEM princippet, og i alvorlige tilfælde undersøges på skadestuen.

RCIEM princippet består af:

R: Ro- stop aktiviteten med det samme.

C: Kompression – det skadede sted ombindes med en elastisk forbinding for at hindre for stor blødning og væskeansamling, hvilket dermed afkorter helings perioden. Brug kompressionen de første par døgn. Dog ikke for stramt, så blodgennemstrømning aflukkes.

I: Is – nedkøl det skadede område med en ispose, det dæmper hævelsen og smerterne i området.

E: Elevation – den skadede kropsdel bør holdes over hjertehøjde så ofte som muligt de første døgn for at mindske hævelsen og aflaste det skadede område.

M: Mobilisering – det er vigtigt at begynde at bevæge led, sener og muskler i det skadede område, så snart det kan gøres uden at provokere yderligere smerter og hævelse. Det fremmer heling og fjerner hævelsen.

Overbelastnings skader skyldes længere tids forkert eller for hård påvirkning af kroppen. De første tegn på en begyndende idrætsskade som følge af overbelastning, kan være stivhed i leddene om morgenen, dybe og murrende smerter, eller smerter i kroppen – ud over almindelig træningsømhed – når den er kølet ned efter sportsaktivitet. Det kan resultere i betændelsestilstande i sener eller slimsække eller evt. ende med træthedsbrud i en knogle.

Overbelastnings skader kræver ofte aflastning i en periode og evt. omlægning af træningen, indtil symptomerne er væk, og den vanlige træning langsomt kan genoptages. Idrætsskader pga. overbelastning kan være meget langvarige og evt. kræve medicinsk eller lægelig behandling.

Behandlingen og genoptræningen efter enhver idrætsskade er meget vigtig, så skades pausen bliver så kort som muligt. Her kan fysioterapeuten hjælpe med at finde evt. årsag til skadens opståen, hjælpe ophelingsprocessen i vævet på vej samt lindre smerterne. Fysioterapeuten kan vejlede med hensigtsmæssige øvelser til genopbygning af vævet og forebyggelse af skader.

Seneste fra Facebook

Used for the like, share, comment, and reaction icons

GLAID træning, for dig med smerter i knæ og eller hofte 🦵. Vi starter nye hold med mandags og torsdags morgen tider.
Kontakt klinikken på ☎️ 66.12.14.31
eller på 📧 info@alleens-fysioterapi.dk
... Se mereSe mindre

GLAID  træning, for dig med smerter i knæ og eller hofte 🦵. Vi starter nye hold  med mandags og torsdags morgen tider.
Kontakt klinikken på ☎️ 66.12.14.31
 eller på 📧 info@alleens-fysioterapi.dkImage attachmentImage attachment

1 CommentKommentér på Facebook

Det virker!