Løbekursus

Home / Fysioterapi / Løbekursus

Natural Running

Natural running, også kendt som forfodsløb, fladfodsløb, barfodsløb og poserunning. Forskellige navne, men i bund og grund det samme. Formålet er at beskrive en biomekanisk korrekt måde at løbe på, som mennesker har udviklet sig til gennem tusindvis af år.

Natural running synes jeg er den mest rammende betegnelse, det handler langt fra kun om hvordan vi lander på foden. Løb er en helkropsbevægelse, som hvis udført korrekt, giver en landing under sig selv med en lille tendens til at forfoden kommer i som det første.

Historien bag:

Gennem tiderne har vi udviklet os fra aber i træerne, til det løbende menneske på savannen. Vi har mange af de samme karakteristika som andre løbende dyr også har. Blandt de helt essentielle er vores achillessene og svangsene. Disse strukturer giver os mulighed for at støddæmpe når vi løber og derved fordele belastningen af de mange tusinde landinger vi foretager os. For at udnytte denne støddæmpning skal man løbe som vi har udviklet os til. Natural running og de andre ovenstående begreber er alle forsøg på at beskrive denne evolutionære løbemetode.

Med andre ord: Der findes kun én rigtig måde at løbe på, den måde vi har løbet på indtil for ca 50 år siden.

Den moderne løbesko, hvis primære kendetegn er en kraftig hælstøddæmpning samt en vis grad af antipronationskontrol, har ikke altid eksisteret. Før denne skos tid løb vi natural running uden af tænke over det. Desværre har vi gennem de sidste 50 år vænnet os til at løbesko er noget der skal støddæmpe for os og ”redde” os fra vores skavanker og pronerende fødder. Det paradoksale i det er, at selve skoen er med til at muliggøre den kraftige hællanding ude foran kroppen der forårsager den kraftige pronation og i det hele taget størstedelen af nutidens løbeskader. Tager vi den hællandingsdesignede sko af og løber af sted i bare tæer, som vi jo evolutionært har udviklet os til, så begynder vi automatisk at lande mere på forfoden igen, for det gør fandens ondt at hamre den bare hæl i jorden.

Er det så, så simpelt som at smide skoene og så bare løbe derud af. Nej desværre, det er ikke kun et spørgsmål om hæl eller forfod. Løb er en helkropsbevægelse og løbere der har løbet hællanding løber helt grundlæggende forkert på rigtig mange områder og det rettes der ikke op på ved blot at strække fodleddet og lande med forfoden først. Dertil kommer at det moderne menneske løber rundt med meget svage fodstrukturer efter et helt liv pakket ind i aflastende sko. Hvis vi derfor bare smider skoene fra os, og løber 5 km derudaf, er der overvejende risiko for alt fra vabler, overbelastede lægge og achillessener til knoglebrud.

Vi skal derfor lære at løbe, som vi ville gøre i bare fødder – bare inde i løbeskoen.

Natural running er løb som jægeren på savannen gjorde det. Det er udnyttelse af kroppens naturlige evne til at støddæmpe, det er let, lydløst og fjedrende når det er bedst. Når vi løber rigtigt skal vi have følelsen af at vi kan rejse os direkte fra stolen og begynde at løbe uden at varme op. Når vi er færdige med en løbetur skal vi føle os trætte i vores benmuskler på den gode måde, men ikke have krampagtige muskelspændinger, ømhed i senetilhæftninger eller et stort behov for at strække ud. Vi skal bare puste ud og føle os afslappede.

Natural running foregår med god holdning, rettet helt ud. Det involverer alle de store muskelgrupper i benene med et stort fokus på at bruge vores hofteled som primus motor for bevægelsen. Herigennem udnytter vi kroppens ressourcer bedst muligt og minimerer risikoen for overbelastningsskader.

Gennem utallige løbestilsanalyser viser min erfaring mig, at der er stor forskel på det billede folk har af dem selv, og den objektive virkelighed jeg med mit faglige blik ser.

Får du rettet dig nok op?

Lander du under dig selv i en aktiv bagudtrækkende bevægelse?

Strækker du hoften og knæet igennem?

Får du bøjet i hofte og knæ når du trækker benet fremad?

Dette og meget mere skal alt sammen foregå for at få mest ud af din løbetur.

Natural running skal øves og trænes, for din krop er ikke trænet til det, men det kan læres af alle.

På løbekurset lærer du den grundlæggende teknik for natural running, så du er godt rustet til at løbe bedre og med mindre risiko for skader.

God løbetur

Michael Stentz